TEKSTIILIEN VÄRJÄYSOPAS

Tekstiilien värjäys on helppoa ja melko nopeaakin. Värjäys on keino uudistaa ja kierrättää vanhaa sekä esim. raikastaa ja vaihtaa tyyliä.

Tässä on muutama nyrkkisääntö värjäyksestä oppaan alkuun:

  • 100% luonnonkuidut värjäytyvät parhaiten ja tasaisimmin
  • Luonnokuiduista myös villaa ja silkkiä on mahdollista värjätä hellävaraisen Nitor Yleisvärin avulla.
  • Tekstiilivärit ovat läpikuultavia eli kankaan alkuperäinen väri vaikuttaa lopputulokseen. Myös kankaan kuviot kuultavat värin lävitse.
  • Tekstiilin langat saattavat olla keinokuitua jotka eivät värjäydy tai värjäytyvät vain osittain
  • Värjäys ei välttämättä peitä tahroja, koska tahra saattaa imeä tai hylkiä väriä.

Värjäyksessä muistettavaa:

1. Valitse oikeanlainen väri:

  • Nitor Tekstiiliväri (nestemäinen) tai Nitor All-in-One luonnonkuiduille kuten puuvillalle, pellava, viskoosi ja muille selluloosakuiduille tai
  • Nitor Yleisväri eläinkuidulle kuten villa ja silkki sekä polyamideille (nylon) ja puuvillalle.
  • Muista, että tarvitset värjäykseen värin lisäksi aina Nitor tekstiilivärisuolapakkauksen.
  • Polyestereitä ja akryyleja ei voi värjätä millään väreillämme. Huomioi, että polyesteri-ompelulankaa ei voi värjätä.

2. Lue käyttöohje hyvin tarkasti ennen kuin värjäät.

3. Katso tarkkaan tekstiilin merkinnät. Synteettiset ja luonnonkuitujen yhdistelmiin tulee erilainen värjäystulos, joko vaaleampi tai kirjava. Jos synteettistä kuitua on yli 50 %, ei pidä värjätä lainkaan.

4. Määritä tarvittava värimäärä. Punnitse kankaat kuivina selvittääksesi tarvittavan värimäärän (mitä enemmän kangasta, sitä vaaleampi tulos). Huomioi, että pakkauksen ikkunassa näkyvät värisävyt ovat painettuja ja ovat suuntaa antavia tekstiilimäärän suhteen. Tarkista värisävy myymälässä olevan värikartan kangasmallista. Kangasmallit ovat 100% käsittelemätöntä puuvillaa tai 100% nylonia (Nitor Yleisväri).

5. Erilaiset vedensäästöohjelmat ovat yleistyneet uusissa konetyypeissä, mikä vaikuttaa oleellisesti tekstiilien värjäystulokseen. Vedensäästöohjelman ollessa käytössä pyykinpesukone pyörittää tekstiilejä ensin kuivana rummussa mitatakseen veden määrää tekstiilin painon mukaan, joka usein harmillisesti johtaa epätasaiseen värjäystulokseen. Tekstiiliväreillä värjätessä värjäyksen onnistumisen edellytyksenä on, että pesukone syöttää rumpuun riittävästi vettä heti pesuohjelman alkuvaiheessa. Uudemmissa energiatehokkaissa koneissa kannattaakin lisätä 3-4 litraa vettä koneen rumpuun ennen pesuohjelman aloitusta, jotta väriaine pääsee liukenemaan veteen tasaisesti.

6. Tumman tekstiilin värjääminen vaaleaksi ei onnistu ilman värinpoistoa. Aiemmin värjäämistäsi vaatteista voit poistaa värit osittain Nitor Värinpoistajalla. Tuntemattomia värejä voi olla vaikeampaa saada pois.

7. Nitor tekstiilivärit ovat läpikuultavia, eli kankaan alkuperäisväri vaikuttaa lopputulokseen. Myös kankaan rakenne ja kuvio vaikuttavat lopputulokseen.

8. Älä yritä värjätä tahraista / likaista vaatetta. Myös kankaassa olevat kloriittiroiskeet, deodorantit, ihovoiteet, hajuvedet, kankaan kuluminen jne. voivat vaikuttaa värjäyksen lopputulokseen. Pienet valkaisuainetahrat voi peittää pysyvällä mustalla tussilla ennen mustaksi värjäämistä. Jos haluat täsmälleen saman sävyn kuin myymälässä olevassa värimallissa, on kankaan oltava valkoinen ja käsittelemätön.

9. Aivan uudet kankaat ja vaatteet on pestävä 2-3 kertaa ennen värjäystä, jotta mahdollinen käsittelyaine poistuu. Älä värjää kangasta, jossa on merkintä: kemiallinen pesu, ei vesipesua, Gore-Tex, Lycra, Microfiber, Scotchgard, tms.

10. Värjää ja pese kankaat nurinpäin käännettyinä.

11. Jotkut kankaat, kuten karkeammat materiaalit sohvissa/sisustuskankaissa, ovat usein tahrasuojauksilla kyllästettyjä. Ota meihin yhteyttä ennen kuin värjäät huonekaluja.

12. Pese värjätyt vaatteet tai kankaat ensimmäisen kerran erillään muusta pyykistä. (Käytä pesun yhteydessä Värin- ja Liankerääjäliinaa.)

13. Onhan pesukoneesi puhdas? Pesukone tulisi puhdistaa säännöllisesti, koska pesuvedestä, pesuaineista, liasta jne. muodostuu kalkki- ja mineraalijäämiä, jotka heikentävät pesutehoa ja joihin tarttuu mm. pesuainejäämiä, likaa, nukkaa, hiuksia ja väriaineita. Tällöin väriä voi palautua koneen pesuveteen seuraavissa pesuissa. Myös kuivuneisiin kumitiivisteisiin voi helpommin tarttua värijäämiä, joista ei kuitenkaan tavallisesti irtoa väriä käytössä, vaan syy onkin koneen sisäosien likakerrostumissa. Pesukoneen puhdistuksen voi suorittaa esimerkiksi Dr. Beckmann Pyykinpesukoneen puhdistusaineella (tutustu tästä).

14. Mikäli koneeseen tai tiivisteisiin on jäänyt värjäysainejäämiä värjäyksen jälkeen (erit. smaragdinvihreää sävyä käytettäessä), pyöräytä koneessa vielä 60 asteen ohjelma vanhojen riepujen kanssa. Lisää tällöin koneeseen 2 dl valkaisuainetta ja hieman tavallista pesuainetta. Väriainejäämät saa vaihtoehtoisesti poistettua myös Nitor Värinpoistaja –poistoaineella. Suosittelemme puhdistuksen yhteydessä Dr. Beckmann Värin- ja Liankerääjäliinoja (tutustu tästä), jotka keräävät värimolekyylejä pesuvedestä itseensä pesun aikana.

Värjäysohje: Nitor All-in-One

Värjäysohje: Värjää kuvioita kankaaseen

Mikä värivaihtoehto?

Nitor Tekstiiliväri (nestemäinen)

  • Pesukestävä, nestemäinen tekstiiliväri, joka liukenee pesuveteen välittömästi ja antaa tasaisen lopputuloksen.
  • Sopii luonnonkuitujen kuten puuvillan, pellavan ja viskoosin värjäämiseen.
  • Tehoaa sekä 30°, 40° että 60° lämpötiloissa.
  • Useita värisävyjä ja voit myös sekoittaa eri värejä värjäyksessä.
  • Muista, että tarvitset värjäykseen värin lisäksi aina Nitor tekstiilivärisuolapakkauksen (erillinen paketti).
  • Suosituin väri, jossa laaja värikartta.
  • Sekä käsin että konevärjäykseen.

Nitor Yleisväri

  • Värjää villan ja silkin kaltaisia herkkiä luonnonkuituja sekä joitain muuntokuituja kuten nailonia (polyamidi).
  • Jauhemainen väri, joka sopii arkojen materiaalien, pienten vaatekappaleiden tai harvoin pestävien vaatteiden/tekstiilien värjäämiseen.
  • Erityisesti käsin värjäykseen
  • Värjäys 90°:ssa.

Nitor All-in-One

  • Helpoin tapa värjätä koneessa.
  • Kaikki seuraavista kuiduista olevat kankaat: puuvilla, pellava, silkki, viskoosi, juutti, Tencel®, Lyocell® ja Modal®. Sillä voi värjätä myös kuitusekotteita, jos puuvillan, pellavan, silkin, viskoosin tai juutin osuus on yli 50%: saavutettu väri on kuitenkin vaaleampi kuin 100% kuiduissa ja värit voivat sekoittua toisiinsa.
  • Kaikki yhdessä, ei tarvita erillistä suolaa eikä kiinnitysainetta. Värjää 300g tekstiiliä jo 30 asteessa. 10 eri värisävyä.

Nitor Värinpoistaja

Irrottaa hellävaroen Nitor Tekstiilivärin kankaasta, jonka haluat värjätä uudelleen. Sopii Nitor Tekstiilivärillä värjätyille luonnonkuiduille. Haalistaa värin kankaasta ja poistaa myös tahroja.

Nitor Back to - Palauta haalistunut väri pesussa!

Nitor Back to Black tai Back to White palauttaa suosikkivaatteittesi värit nopeasti ja vaivattomasti. Kaikki tarvittava on yhdessä pakkauksessa. Pussi avataan leikkaamalla ja asetetaan suoraan pesukoneeseen yhdessä tekstiilien kanssa. Pesulämpötila 40° Back to Blackille ja Back to White pesussa suositellaan 60° lämpötilaa. Sopii luonnonkuiduille kuten puuvillalle, pellavalle ja viskoosille.

Värjättävät kankaat ja niihin soveltuvat värit

Onnistunut tulos edellyttää, että tekstiilit sisältävät vähintään 50% jotain yllä mainituista, värjäyskelpoisista materiaaleista. Huomioithan, että mitä vähemmän värjäyskelpoista materiaalia tekstiilissä on, sitä haaleampi on lopputuloksen värisävy ja alla oleva sävy kuultaa värjäyksen lävitse.
 

Paljonko värjättävä kangas painaa?

 

Villakankaan ja villalangan värjääminen

Villa on luonnonkuitu

Villan koostumus muistuttaa muiden elävien organismien orgaanisia materiaaleja, esim. ihmishius, eläinten ja hyönteisten karvat sekä lintujen sulat. Villa sisältää pääosin proteiineja ja on erittäin arka mekaanisille ja kemiallisille vaikutteille. Aivan kuten muutkin karvakuidut, villa imee itseensä runsaasti vettä, on ilmavaa, verraten kevyttä sekä lämmittää hyvän lämmöneristyskykynsä ansiosta. Villalla on yleensäkin monta ominaisuutta, jotka tekevät siitä ihmisten käyttöön sopivien laatutuotteiden raaka-aineen.

Märkä villa vanuttuu helposti

Karvakuidut voivat rakentua kahdella tavalla. Joko ne ovat aivan sileitä kuten ohuet langat, tai niissä on pieniä ulokkeita, aivan kuin pieniä väkäsiä. Niiden ulkonäöstä riippuen ovat kuidusta valmistetut materiaalit enemmän tai vähemmän herkkiä mekaanisella kulutukselle ja käsittelylle. Silkki on esimerkki eläinkunnasta saadusta, täysin sileästä, pitkästä ja vahvasta kuidusta joka antaa useita mahdollisuuksia itsensä työstämiseen. Villa sitä vastoin on verraten lyhyt, väkäsin varustettu kuitu, jonka väkäset herkästi tarttuvat toisiinsa villaa hierottaessa tai muuten mekaanisesti työstettäessä, ts. villa vanuttuu nopeasti. Tästä johtuen villaa on aina käsiteltävä hellävaraisesti kuidun ollessa kuivaa mutta aivan erityisen hellävaraisesti sen ollessa märkää.

Eläinperäiset kuidut eivät kutistu

Villa ei kutistu altistuessaan korkeille lämpötiloille esim. pesussa, vaan joutuessaan kovakouraiseen käsittelyyn, jolloin kuitujen pienet väkäset tarttuvat toisiinsa muodostaen paksuja, toisiinsa lukkiutuneita kuitumattoja. Voit itsekin kokeilla tätä ilmiötä hieromalla hieman villaa tai kaninkarvaa sormiesi välissä, tai kokeilemalla muutamalla omalla hiuksellasi. Karvat lyhenevät ja lyhenevät sitä mukaa, kun hierot niitä vastakkain.
Villan pienet väkäset tekevät siitä aran kaikelle hieromiselle ja mekaaniselle kulutukselle. Märkä, ilmavasti kudottu villa on arempi kuin kuiva ja tiiviisti kudottu, tämän huomaa helposti lasten lumipallosodissa käyttämistä villakintaista. Lyhyessä ajassa ne huopaantuvat ja kutistuvat aivan pieniksi.

Villan värjäys

Villan ja muiden eläinperäisten kuitujen värjäys on aina tapahduttava korkeassa lämpötilassa, useimmiten aivan kiehumispisteen tuntumassa. Tällöin väri imeytyy kuituihin melkein täydellisesti, kunnes kaikki väri on käytetty ja tavallista onkin, että värjäysliuos värjäyksen päätyttyä on melkein väritön. Tämä johtuu kuitujen sekä värien kemiallisista ominaisuuksista. Tänä päivänä ei ole olemassa värejä, jotka värjäisivät villaa alle 80 °C. Värjättäessä liian matalassa lämpötilassa eivät villakuidut ime itseensä riittävästi väriä ja värin pysyvyys on huono. Sitä vastoin mekaanisesta käsittelystä johtuvat riskit - kuten huopaantuminen, kutistuminen tai vanuttuminen eivät ole vähentyneet mitenkään ratkaisevassa määrin.
Villaa värjättäessä tärkein sääntö lämpötilan ohella on kohdella sitä erittäin hellävaraisesti, eikä altistaa sitä äkillisille liikkeille värjäyksen aikana tai sen jälkeen. Tekstiiliä liikutellaan hyvin varovaisesti ja sitä tulee nostaa ja käännellä värjäyksen aikana todella varoen. Villaa ei saa huuhtelun aikana altistaa nopeille lämpötilan vaihteluille. Tekstiili asetetaan suoristettuna kuivumaan tasaiselle alustalle.
Edellä mainituista seikoista johtuen ovat eläinperäiset kuidut, kuten kaninkarva, höyhenet, untuvat sekä kamelinkarva yhtä arkoja, tai ehkä vieläkin arempia mekaaniselle kulutukselle. Silkki, joka on sileä, ilman väkäsiä oleva kuitu, on sitä vastoin vähemmän herkkä ja voidaan useimmiten värjätä koneessa.

Muuta värjäyksessä huomioitavaa

Villakuituja käsitellään toisinaan vanuttumisen estämiseksi erilaisin menetelmin, jolloin myös villavaatteen ominaisuudet muuttuvat. Villavaatteet, jotka on merkitty esim. "SUPER WASH" -merkillä ja jotka voidaan pestä koneessa, ovat käsiteltyä villaa. Villakuidusta on kuorimalla poistettu väkäset ja kuidut on mahdollisesti päällystetty ohuella hartsikerroksella. Mikäli hartsikerros on jäljellä, se estää värin imeytymistä. Silloin värjäys ei onnistu.

Kaikki valkuaispohjaiset kuidut ovat erittäin herkkiä alkalipitoisille aineille ja ovat vaikeasti puhdistettavissa muusta kuin tavallisesta liasta. Villaa, silkkiä, höyheniä, untuvia sekä naudankarvaa ei saa pestä tai värjätä korkean pH-arvon omaavilla liuoksilla (jonka tavalliset pesuaineet antavat). Käytä niiden sijaan etikkaa värjäykseen tai huuhtelun yhteydessä tavallisen pesun jälkeen. Kuidut säilyvät tällöin pehmeän joustavina ja helposti laskeutuvina. Heikosti hapan liuos, jonka pH on n. 5,5, on suositeltavin, tällöin sekä käsinvärjäys että käsinpesu voidaan suorittaa ongelmitta.