TAHRANPOISTO-OPAS

Miksi tahranpoisto on joskus vaikeaa?

Ennen, kun lannistut vaikealta tuntuvan tahran kanssa ja tuomitset rakkaan vaatekappaleesi tuhoutuneeksi, kokeile tahranpoiston ammattilaisten valmistamia tuotteita ja ohjeita pinttyneen lian poistamiseen. Nykyään haastavatkin tahrat kuten punajuuri, mustikka, punaviini, ruoho, veri ja oranssit vauvansoseet on mahdollista puhdistaa vaatteista täysin ja ilman, että herkkäkään iho ärsyyntyy.

Mitä tahrat oikeastaan ovat?

Yksinkertaisesti ilmaistuna tahra on pinnalla, esim. tekstiileissä, oleva epäpuhtaus. Tahrat voivat syntyä mitä erilaisimmilla tavoilla ja erilaisista syistä johtuen. Ammattilainen erottaa tahrat toisistaan perusaineista, jotka aiheuttavat tahran ja joista niiden pääosa koostuu:

 • Rasva, esim. ruokaöljyssä tai kermassa
 • Valkuaisaine, esim. veressä tai maidossa
 • Väriaine, esim. hedelmämehussa tai teessä

Lisäksi on olemassa joukko erikoistahroja, joilla on muu syy, esim. hapettumat ruostetahroissa tai sienet hometahroissa.

Ongelmallisimpia ovat yhdistelmätahrat erilaisista perusaineista

Useimpien tahrojen poistaminen on vaikeaa, koska useat tahrat eivät koostu pelkästään yhdestä näistä 3 perusaineesta, vaan kahdesta tai kolmesta yhdessä. Esimerkiksi kaakaotahra koostuu rasvan ja valkuaisen lisäksi tummista väripigmenteistä. Tämän tyyppisten tahrojen poistamisen pitäisi tapahtua teoreettisesti ottaen useammalla aineilla samanaikaisesti, jotta tahran eri osatekijät saadaan poistetuksi. Helpompaa on kuitenkin käyttää tähän ongelmaan valmiiksi kehitettyä ainetta.

Mitä erikoisempi tai monimutkaisempi tahra, sitä erikoisempi pitää myös aineen olla! Katso tahrataulukosta sopivin Dr. Beckmann tahranpoistajatuote eri tahroille.

Jos tahranpoisto ei onnistu yleisaineella, kysy neuvoa Beckmann-tahranpoistoasiantuntijalta.

Dr. Beckmann kuluttajapalvelu

Puh. 09-4390 200 tai piresma[at]piresma.fi

Ammattilaisen tahranpoistovinkit

 • Ennen tahranpoistoa on aina syytä kokeilla tekstiilin värinpitävyys huomaamattomassa kohdassa, värinpitävyys pelkällä pesuaineella ei takaa värinpitävyyttä tahranpoistoaineen kanssa
 • Tutki, onko tekstiili vesipesun kestävä ja minkälainen tahra on kyseessä.
 • Noudata tarkasti tekstiilien / vaatteiden hoito- ja pesuohjeita.
 • Käytä tahranpoistoainetta ohjeen mukaan riittävästi, mutta ei liikaa. Näin säästät luontoa.
 • Tahra on yleensä kiinnittynyt tekstiilin kuituihin ja siksi on tärkeää, että tahranpoistaja pääsee myös kuituihin asti. Kastele tahra läpikotaisin tahranpoistaja-aineella.
 • Mikäli tekstiili on vesipestävä eikä vaadi erikoispesuohjelmia, voi vaikeaa tahraa kokeilla liuottaa ennen normaalia pesua muutama tunti tai yön yli sappisaippuavedessä. Kastele tekstiili ja hiero sappisaippuaa (palasaippua) tahran kohtaan. Liuota sappisaippuaa likoamisveteen ja jätä tekstiili likoamaan muutamaksi tunniksi tai yön yli. Liotuksen jälkeen laita tekstiili märkänä suoraan normaaliin pesuun. Näin on saatu puhtaaksi mm. vaikeat vauvansosetahrat, valkoiset urheilusukat sekä ruoanlaittoesiliina.
 • Kun käytät tahranpoistossa esikäsittelyainetta, kuten Dr. Beckmann Tahranpoistonestettä, kastele tahran kohta aineella läpikotaisin. Pullossa olevan harjan tarkoituksena on helpottaa aineen menemistä tekstiilin kuituihin, jotta aine pääsee vaikuttamaan kuiduissa kiinni olevaan tahraan. Voit antaa esikäsittelyaineen vaikuttaa vähän aikaa, mutta älä anna sen kuivua ennen pesua.
 • Varo silittämästä vaatetta, josta tahra ei pesussa ole täysin irronnut. Silitys polttaa tahran tekstiiliin kiinni, minkä jälkeen tahraa on lähes mahdotonta puhdistaa.
 • Jos poistat tahraa käsin esimerkiksi matosta tai huonekalusta, muista aloittaa tahran poistaminen aina tahran ulkoreunalta sisään päin. Näin tahra ei leviä suuremmaksi kastuttuaan tahranpoistoaineesta.
 • Huomio, että tahrojen poisto kalusteista voi aiheuttaa sen, että tahran alue puhdistuu ympäröivää kangasta puhtaammaksi, jolloin tahran kohtaan voi tulla kirkkaampi tai vaaleampi väri.
 • Jokainen tahra on koostumukseltaan ja alkuperältään erilainen.
 • Ei ole sellaista tahranpoistoainetta, joka tehoaisi kaikkiin tahroihin.
 • Tahranpoistoon on kehitetty muutamia erityyppisiä tahranpoistoaineita, jotka tehoavat yleisimpiin tahroihin.
 • Moneen tahraan, joka ei ole täysin poistunut pesussa tehoaa myös auringon UV-valo. Anna esim. valkoisten pyykkien kuivua auringossa. Auringon UV-säteilyn auttaa valkaisemisessa.

Jos tahranpoisto ei onnistu, kysy neuvoa Dr. Beckmann asiantuntijalta

Puh. 09-4390 200 tai piresma[at]piresma.fi

Tekstiilien pesu- ja hoito-ohjemerkit

Tahranpoisto- ja tekstiilienhoitosanastoa

SANA SELITYS
Amylaasi Amylaasi on entsyymi. Se hajottaa tärkkelystä ja poistaa siten tärkkelyspitoisia, esim. suklaasta, perunoista, makaronista aiheutuneita tahroja.
Anorgaaniset hapot Anorgaaniset hapot ovat (useimmiten voimakkaasti) syövyttäviä nesteitä, joita on käsiteltävä erittäin varovasti (esim. suolahapot, rikkihapot, salpietarihapot).
Apuaineet Apuaineet stabiloivat tuotteen ja vahvistavat usein myös sen vaikutusta. Ne ovat sisäänrakennettuja aineita, jotka parantavat aineen koossa pysymistä tai valumisominaisuuksia.
Emäkset puhdistusaineissa Ammoniakki, sooda, Natrium- ja Kaliumhydroksidi ovat tärkeimmät perusaineet likaa irrottavissa liuoksissa, jotka poistavat erityisen itsepintaiset rasva-/öljypohjaiset kerrostumat (esim. paistouunissa) ja tukkeumat (esim. viemärissä). Emäkset eivät kuitenkaan pysty irrottamaan kalkkia. Puhdistusaineet, jotka perustuvat voimakkaisiin liuoksiin, ovat syövyttäviä. Varoitusmerkkejä ja turvallisuusohjeita on siksi noudatettava huolellisesti.
Emulgaattorit Emulgaattorit sekoittavat keskenään aineita, jotka oikeastaan eivät muuten sekoitu, esim. öljy ja vesi.
Entsyymi Entsyymi on nimitys tietyille valkuaisaineille, jotka laukaisevat erilaisia kemiallisia prosesseja organismeissa ja ylipäätään tekevät ne mahdollisiksi. Puhdistusaineissa entsyymit tukevat orgaanisen lian hajoamista ja irtoamista, esim. pesu- ja tahranpoistoaineissa. Entsyymit ovat tehokkaita valkuaisaineita, jotka jo pieninä määrinä ja alhaisissa lämpötiloissa täyttävät määritellyt erikoistehtävät. Vanhin tunnettu entsyymituote on sappisaippua. Vaikutuksen perusteella erotetaan toisistaan: Amylaasit, Sellulaasit, Lipaasit ja Proteaasit.
Erikoistahranpoistoaineet Ne ovat erikoistuotteita, jotka on tehty joko tietylle tahratyypille tai tahraryhmää varten.
Esikäsittelyaine Tuotteet, joita käytetään ennen pesua.
Estoaineet Estoaineet ovat aineita, jotka pystyvät estämään tiettyjä kemiallisia reaktioita
Hajusteet Hajusteet antavat tuoksun kosmetiikalle ja puhdistusaineille. Ne antavat raikkaan tuoksun ja peittävät hajuja
Hankaavat aineet Hankausaineissa, metallinkiillotusaineissa ja uuninpuhdistusaineissa hankaavat aineosat vaikuttavat mekaanisina hionta- ja kiillotusaineina. Ne on suunniteltu raekokonsa ja -kovuutensa osalta sopiviksi käsiteltäville pinnoille ja ne puhdistavat pinnat vahingoittamatta niitä.
Hapettuminen Aineen reagointia hapen kanssa nimitetään yksinkertaisesti hapettumiseksi. Laajemmassa merkityksessä sillä ymmärretään kemiallisia reaktioita, joissa luovutetaan elektroneja. Käytännöllinen käyttöalue on happivalkaisu.
Kemialliset kuidut Kemialliset kuidut ovat keinokuituja, esim. Polyesteri (PES), Polyamidi (PA),Elastaani.
Liankantajat Liankantajat vaikuttavat siihen, että pesun aikana irronneet lika- ja kalkkihiukkaset pysyvät pesuvedessä eivätkä enää kerrostu vaatteisiin tai pesukoneeseen. LipaasitLipaasit ovat entsyymejä, jotka pystyvät hajottamaan luonnon rasvoja. Siten ne tukevat tensidien tehoa ja voivat korvata ne osittain.
Liuotinaineet Liuottimet ovat nesteitä, jotka irrottavat aineita koskematta niiden koostumukseen. Ne auttavat puhdistamista ja haihtuvat osittain käytön jälkeen. Niitä lisätään usein irrottamaan tiukkaan kiinnittyneen lian kuten öljyn, rasvan, vahan, tervan, maalin, lakan ja liiman. LuonnonkuidutLuonnonkuiduiksi lasketaan esim. puuvilla, pellava, silkki, villa.
Natriumbikarbonaatti Natriumbikarbonaatti vahvistaa esim. WC-puhdistusaineiden kuplimistehoa. Suola ei ole terveydelle vaarallista ja sitä lisätään myös elintarvikkeisiin.
Natriumperkarbonaatti Natriumperkarbonaatti toimii hapen aktivoijana happivalkaisussa.
Optiset kirkasteet Optiset kirkasteet, myös vaalentajat, ovat yhdisteitä, joilla on fluorisoivia ominaisuuksia. Auringonvalosta suodattunut ultravioletti valo poistetaan uudelleen heikosti sinertävällä fluorisoinnilla, siis kellastuman täydennysvärissä. Tekstiili näyttää siten valkoisemmalta.
Orgaaniset hapot Orgaaniset hapot ovat hiilen kemiallisia yhdisteitä, jotka pystyvät hajottamaan miedossa liuoksessa yhden tai useampia vety-ioneita; esim. etikkahappo, sitruunahappo, omenahappo, muurahaishappo.
PE/PP PE/PP on lyhenne Polyeteenistä ja Polypropyleenista. Ne ovat käyttökelpoisimmat muovit pakkaustarvikkeissa.
Pesutehosteet Pesutehosteet ovat tuotteita, jotka lisätään pyykinpesuaineiden lisäksi ja jotka tehostavat niiden pesutehoa.
Proteaasit Proteaasit ovat entsyymejä, jotka hajottavat valkuaisaineita ja siten poistavat valkuaispitoista likaa, kuten esim. verta, munaa, maitoa, kaakaota ja paistokastikkeita.
Sappisaippua Sappisaippua koostuu saippuasta ja eläinpohjaisesta sapesta. Sapen tehtävänä on hajottaa rasvoja entsyymien avulla ja tehdä ne siten vesiliukoisiksi. Sappisaippua on perinteinen tekstiilien puhdistuksessa käytetty aine.
Saippua Saippua kuuluu anionisiin tensideihin ja sitä voidaan pitää vanhimpana pesuaineena. Se koostuu eläin- tai kasviöljyistä ja rasvoista, jotka ”saippuoitetaan” natron- tai lipeäkylvyssä.
Sellulaasit
Sellulaasit ovat entsyymejä, jotka pystyvät hajottamaan selluloosaa. Pesuaineissa ja pesuaineiden lisäaineissa ne auttavat poistamaan tekstiileistä sojottavia selluloosakuituja ja nostamaan jälleen värien loistoa.
Selluloosa Selluloosayhdisteitä lisätään puhdistus- ja pesuaineisiin mm. ehkäisemään selluloosan erottumista, antamaan lisää tuuheutta ja sekoittumisen apuaineina.
Silikoniöljy Silikoniöljyä lisätään usein (liesitason) hoitoaineisiin ja ne muodostavat seitinohuen, vettähylkivän kalvon. Se suojaa kestävyytensä ansiosta pintoja korroosiovaikutuksilta tai palamisvaurioilta.
Säilöntäaineet Säilöntäaineet huolehtivat siitä, että puhdistus- ja hoitoaineet pysyvät käyttökelpoisina. Ne estävät sienten ja bakteerien kasvun, jotka vaarantaisivat tuotteiden toiminnan ja aiheuttaisivat haju- ja terveysongelmia.
TAED TAED on Tetraasetyleenidiamiini. Se on tärkeä valkaisun aktivoija, jota tarvitaan vahvistamaan pesuaineen tehoa alhaisissa lämpötiloissa (30 °C tai 40 °C). Tämä on tarpeen, koska nykyään energian säästö ja lämpötiloille arkojen keinokuitujen käyttö aiheuttaa luopumisen korkeammista lämpötiloista.
Tahra Yksinkertaisesti ilmaistuna tahra on pinnalla, esim. tekstiileissä, oleva epäpuhtaus. Tahrat voivat syntyä mitä erilaisimmilla tavoilla ja erilaisista syistä johtuen. Tahrat erotetaan toisistaan perusaineista, jotka aiheuttavat tahran ja joista niiden pääosa koostuu: rasva, (esim. ruokaöljyssä tai kermassa), valkuaisaine, (esim. veressä tai maidossa), väriaine (esim. hedelmämehussa tai teessä). Lisäksi on olemassa joukko erikoistahroja, joilla on muu syy, esim. ruoste tai home.
Tensidit Tensidit ovat pesuaktiivisia aineita, jotka poistavat veden pintajännityksen. Siten saadaan aine peittämään paremmin kuidut ja voidaan poistaa öljy- ja rasvapitoinen lika. Tensidejä on 4 pääryhmää: -anioniset tensidit, -ionittomat tensidit, -kationiset tensidit-amfoteeriset tensidit
UBA UBA on Saksan ympäristövirasto, joka vastaa mm. ympäristönsuojelun terveydellisestä alueesta. Siksi kaikki saksalaiset pesu- ja puhdistusaineet on ilmoitettu UBA:lle.
Valkaisuaineet Valkaisuaineet poistavat valkaistavia tahroja, jotka syntyvät hedelmistä, vihanneksista, teestä, kahvista, viinistä jne. hapettumalla käytettäessä apuna happea. Ne valkaisevat valkoista ja toimivat antibakteerisesti.
Valkaisutehosteet Koska valkaisuaineet eivät ole kovin tehokkaita alhaisissa lämpötiloissa (30 °C, 40 °C), voidaan tehoa lisätä tehosteilla, kuten esim. TAED:lla.VedenpehmentäjätVedenpehmentäjät estävät kalkin kerrostumista pesukoneeseen ja pyykkiin.
Värjäytymien poistaja Värjäytymien poistaja poistaa värjäytymät tekstiileistä. Se ei sovellu tahranpoistoon. Värjäytymän poisto tapahtuu reduktiivisen välitysaineen avulla - vastakohtana happivalkaisulle - poistamalla hapen liuoksesta.
Yleistahranpoistoaine Yhdellä ainoalla aineella voi poistaa erilaisia tahroja.