OPAS KODIN HYGIENIAAN

Missä ja mitä mikrobit ovat?

Mikrobit elävät kaikkialla ympärillämme, joka puolella kotia. Ne kerääntyvät pääasiassa lämpimiin, kosteisiin olosuhteisiin, niihin joihin useimmin kosketamme. Jotkut mikrobit ovat hyödyllisiä ja toiset saattavat muodostaa terveysriskin erityisesti ihmisille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä (ikääntyneet, raskaana olevat naiset, pienet lapset...).

80% päivittäisistä tartunnoista voidaan välttää hyvällä kodin hygienialla.

Bakteerit

Kaikki bakteerit eivät ole tauteja aiheuttavia: Niitä on 5000:sta vain arviolta 100. Jotkut niistä elävät symbioosissa ihmisten kanssa; monet bakteerit esim. ruoansulatusjärjestelmästä ovat olennaisia ruoan sulatuksen kannalta tai K-vitamiinin tuotannossa. Monet vaaralliset bakteerityypit ovat kuitenkin ruokamyrkytyksen tai tarttuvien sairauksien kuten koleran, syfiliksen, ruton, lepran, pernaruton, tuberkuloosin jne. aiheuttajia.

Virukset

Virukset ovat lukumääräisesti mikrobien suurin ryhmä. Päinvastoin kuin bakteerit, niiden ei katsota kuuluvan elävään maailmaan, koska ne eivät hengitä, eivät liiku, eivät kasva tai lisäänny itsestään. Ihmisiin vaikuttavat virukset koostuvat hyvin samanlaisista geeneistä kuin ihmisten solut. Koska ne ovat kestäviä antibiootteja vastaan, ainoa ase kaikkein vaarallisimpia viruksia vastaan on rokotus. Esimerkkejä viruksiin liittyvistä sairauksista: Influenssa, isorokko, vilustuminen, herpes, AIDS, polio...

Sienet

Sieniä käytetään hyvin usein ruoassa, käymisprosesseissa, entsyymien tai antimikrobien tuotannossa, vihreässä teknologiassa tai steriloinnissa, koska niillä on kyky estää ympäristömme myrkyttymistä. Sienet ovat kuitenkin myös vastuussa joistakin ihosairauksista kuten aspergilloosi (joidenkin Aspergillus sienten aiheuttama loistartuna. Yleisin on hengityselinten aspergilloosi, joka johtaa yskään ja hengitysvaikeuksiin.).

Hiivat voivat käynnistää käymisen. Niitä käytetään mm. viinin, oluen, leivän ja antibioottien valmistukseen. Jotkut niistä ovat kuitenkin vastuussa sienitaudista, jota kutsutaan hiivasienitulehdukseksi ja sitä esiintyy sukuelimissä tai ihoalueilla (hikisillä alueilla ja sormien välissä). Hiivasienitulehdusta esiintyy myös vastasyntyneillä vauvoilla.

Tiesitkö? Tässä knoppitietoa

  • Yksi bakteeri muodostaa 8 miljoonan bakteerin kannan alle 24 tunnissa
  • 80% infektiotaudeista tarttuu käsien välityksellä
  • Pöydällä voi olla jopa 3249 bakteeria neliösenttimetrillä, kun taas WC istuimella vastaavasti 8 bakteeria neliösenttimetrillä
  • Keittiön pesualtaan likaantuminen on 100 000 kertaa suurempaa kuin wc-altaan ja 40% ruokamyrkytyksistä saa alkunsa keittiössä*
  • Vaatteet, jotka pestään 30 ͦC lämpötilassa, sisältävät vain 10 kertaa vähemmän mikro-organismeja kuin ennen pesua, mutta 500 kertaa vähemmän jos ne pestään 40 ͦC:ssa.*
  • Ilmastointi tai ilman jäähdytysjärjestelmät voivat levittää Legionella bakteerin aiheuttamaa legioonalaistautia. Se voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, mikä on erityisen vakavaa hauraille ihmisille.

*Lähde: Pasteur instituutti

KODIN HYGIENIA: TERVEYSASIA

Keittiö

Keittiö on kodin eniten käytetty alue. Siellä voi olla vahingollisia mikrobeja kuten Listeriaa tai Salmonellaa, jotka voivat saastuttaa ruoan.

VINKKIMME:

  • Pese ja desinfioi kätesi hyvin ennen ruoanlaittoa.
  • Puhdista ja desinfioi pesuallas, ympäröivät pinnat sekä keittiövälineet.
  • Pidä jääkaapin lämpötila 0-4 ͦC ja puhdista se mahdollisimman usein.
  • Pese ja puhdista jäteastia säännöllisesti.
  • Vaihda käsipyyhkeet ja keittiöpyyhkeet usein ja desinfioi ne

Kylpyhuone ja WC

Ilman kosteus, korkeampi lämpötila ja orgaaniset jäämät lisäävät mikrobien kehittymistä. Home ja sienet, jotka jättävät mustia jälkiä ja bakteerit, jotka kehittyvät kylpyhuoneessa tai suihkuverhossa, voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

VINKKIMME:

  • Kun olet käynyt wc:ssä, pese aina kätesi huolellisesti
  • Puhdista pesuallas, amme ja WC-istuin säännöllisesti Sanytol Puhdistus- ja desinfiointiaineella. Älä unohda kädensijoja, huuhtelunappulaa, hanoja, suihkuverhoa ja wc-istuimen reunoja.
  • Ripusta käsipyyhkeet, lattiamatot jne. kuivumaan ja desinfioi ne säännöllisesti.

Lattia ja muut pinnat

Pinnat, jotka ovat kosketuksissa käsiin ja ruokaan ovat tehokkaita saatuttamisen välineitä, koska ne keräävät kaikenlaisia mikrobeja.

Myös lattiat ja matot ovat mahdollisia lian ja pöpöjen välittäjiä, koska ne ovat kosketuksissa kenkiin, ulkoisiin saatuttajiin (sylki, kotieläinten ulosteet.. jne.).

VINKKIMME:

  • Riisu kengät aina tullessasi sisään
  • Jos sinulla on pieniä lapsia, pese lattiat käyttämällä Sanytol Lattia ja pinnat puhdistus- ja desinfiointiainetta.
  • Ehkäistäksesi homeen ja sienten kasvua, puhdista ja desinfioi lattialaatat, joihin voi kertyä kosteutta.
  • Jos käytät ämpäriä ja moppia, desinfioi ne jokaisen käytön jälkeen ja laita ne kuivumaan erilleen.
  • Älä käytä valkaisuainetta sisältäviä tuotteita matoille, puupinnoille tai pienissä heikosti ilmastoiduissa tiloissa.

Pyykki

Energian säästämisen ja taloudellisuuden takia käytämme nykyisin vähemmän pyykinpesuainetta ja pesemme matalissa lämpötiloissa. Seurauksena on, etteivät kaikki mikrobit eliminoidu kokonaan tekstiileistä. Silloin mikrobien aiheuttamat riskit ja bakteerikäymisen aiheuttama haju säilyvät.

VINKKIMME:

  • Erottele aina ennen pesua riskejä sisältävät kappaleet (alusvaatteet, keittiöpyyhkeet...) muista tekstiileistä.
  • Käytä desinfiointiaineita, jotka ovat todella tehokkaita mikrobeja vastaan.
  • Desinfioi etenkin vauvan vaatteet, urheiluvaatteet, alusvaatteet, kodin lakanat, eläinten kanssa kosketuksissa olleet tekstiilit, potilaiden lakanat.

Ilma

Mikrobit voivat lisääntyä ilmassa, kehomme ihosta irtoavien hiukkasten tai yskimisen, niistämisen tai sylkemisen aiheuttamien pienten pisaroiden takia.

VINKKIMME:

  • Pidä ilma raikkaana desinfioimalla pinnat ja tuulettamalla huoneet päivittäin.